mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szkl. drobnego cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 4 łyżki gorzkiego kakao 1 szkl. Ciasto jest tak proste, że wydaje się, iż niczego nie można w nim zepsuć;) 3 szkl. maślanki 2 jajka 3/4 szkl. oleju 400 g wiśni (mogą być mrożone) Ciasto jest wilgotne, lekko maziste, i, co cieszy mnie w nim najbardziej, jego słodycz przełamują kwaśne owoce. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz oba cukry i kakao, mieszamy. Stopniowo dodajemy rozbełtane jajka, mleko oraz maślankę (w pokojowej temperaturze) oraz olej.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://smakinatalerzu.pl/2019/08/17/czekoladowe-ciasto-z-wisniami/