Pulpety wieprzowe gotowane w ajvarze

kardamonovy
Obiad
29.05.2020 13:32
Pulpety wieprzowe gotowane w ajvarze

Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 400 ml wody 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 3 czubate łyżki ajvaru pół łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka majeranku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta cukru sól pieprz Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, kaszę, majeranek, sól, pieprz, dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Miały być klasycznie w sosie pomidorowym, ale natknęłam się w domu na pastę paprykowo-pakłażanową i efekt macie na zdjęciu. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z mięsem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem 10 minut na wolnym ogniu. Obiad był pierwsza klasa: pulpety, ciemny ryż i surówka z pekinki, na którą przepis dostaniecie niebawem. Przy okazji podrzucam Wam przepis na ajvar, jak będziecie mieli czas i ochotę, skorzystajcie z niego. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/pulpety-wieprzowe-gotowane-w-ajvarze/