Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)

Milena
Śniadania
27.05.2020 10:35
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)

Składniki na pasztet warzywny z kaszą jaglaną (keksówka 27x11cm): 4 średniej wielkości marchewki (350 g) 2 pietruszki (150 g) kawałek selera (100 g) 200 g suchej ciecierzycy 100 g kaszy jaglanej 3 duże cebule (200 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g pestek dyni 50 g suszonych pomidorów łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli, plaska łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, łyżeczka czosnku suszonego, pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie Ciecierzycę zalewamy zimną wodą (około 5-7 cm ponad poziom ciecierzycy) i odstawiamy na noc do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła dodając szczyptę soli przez około godzinę, aż będzie miękka. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Z podanych składników wychodzi prawie 1,5 kg pasztetu, natomiast w 100 g mamy 117 kcal. Jego przygotowanie zabiera nieco czasu, ale za to z podanych składników wychodzi duża porcja bardzo sycącego pasztetu, która zapewni kilka smacznych posiłków. Następnie kaszę jaglaną, marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pestki dyni i ciecierzycę mielimy w maszynce do mięsa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/05/pasztet-warzywny-z-kasza-jaglana/