Ubijamy śmietankę najpierw 1 litr na sztywno ,jak zacznie gęstnieć to dodajemy do niej 3 łyżki cukru pudru wymieszane z 4 opakowaniami mixu do śmietany,miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia się składników.(nie ubijajcie od razu 1,5 litra śmietany ,bo przy takiej ilości na raz może się zważyć) Pierwszą część biszkoptu nasączamy syropem od brzoskwiń i smarujemy masą kajmakową,wykładamy na to 1/3 bitej śmietany i wygładzamy,dojemy na nią połowę pokrojonych brzoskwiń i przykrywamy drugą częścią biszkoptu,ponownie biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń i smarujemy masą kajmakową. Ubijamy ostatnie pół litra śmietanki jak już zgęstnieje to dodajemy do niej wymieszane 1,5 łyżki cukru pudru i 2 opakowania mixu do śmietany,mieszamy i wykładamy połowę bitej śmietany na nasz tort,i dokładnie pokrywamy nią boki i wierzch,Resztę bitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy na wierzchu różyczki lub rozetki,po między różyczki układamy jeszcze pozostałe brzoskwinie pokrojone w plastry,i dokładamy kilka listków mięty. Zobaczcie film jak zrobić taki tort krok po kroku : Zaczynamy od biszkoptu: Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę (ok 2 min),następnie powoli wsypujemy cukier dalej miksując ,dalej z cukrem ubijamy białka przez 10 min (to bardzo ważne żeby długo ubijać białka z cukrem bo dzięki temu pięknie upiecze się bez proszku do pieczenia i nie opadnie).po tym czasie dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy tylko do połączenia się żółtek z białkami. Składniki: na biszkopt: - 6 jajek - 200 g drobnego cukru do wypieków - 180 g mąki pszennej - 60 g mąki ziemniaczanej na krem: - 1,5 litra śmietany kremówki 30 - 36 % - 6 opakowań mix lub fix do śmietany - 4,5 łyżek cukru pudru dodatkowo: - kilka łyżek masy kajmakowej - słoik lub puszka brzoskwiń w syropie - kilka listków mięty do dekoracji Przygotowanie: Wykładamy znowu część bitej śmietany i resztę pokrojonych brzoskwiń,przykrywamy już ostatnią wierzchnią częścią biszkopta i nasączamy go syropem,nie smarujemy już kajmakiem tylko wykładamy pozostałą część bitej śmietany ,ją wygładzamy na torcie. Owoce możecie zamienić na inne jeśli wolicie,ale to połączenie nigdy nam się nie nudzi ,a brzoskwinie w syropie są dostępne w sklepach cały rok. Rada: Jeśli nie macie lub nie lubicie masy kajmakowej to możecie ją zamienić na dżem brzoskwiniowy będzie również pysznie . Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm (spód wykładamy papierem do pieczenia boków niczym nie smarujemy),wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni i pieczemy ok 40 -45 min - do tak zwanego suchego patyczka.