Kotlety z serem z sosie paprykowo-pomidorowym

Ewa
Obiad
25.09.2017 9:10
Kotlety z serem z sosie paprykowo-pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 500 g mielonej łopatki 150 g sera żółtego (u mnie sokół) garść natki pietruszki 1 małe jajko bułka tarta do panierki i – opcjonalnie – do zagęszczenia (u mnie nie było potrzeby) 2-3 duże czerwone papryki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego zioła prowansalskie + ja jeszcze sypnęłam bazylię suszoną Mięso mielone wkładamy do miski, ser ścieramy bezpośrednio do mięsa, mieszamy. Wiem, pisałam to już tyle razy, ale nie zaszkodzi gdy napiszę raz jeszcze – uwielbiam taką paprykę:) Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz około półtorej szklanki wody i dusimy warzywa do miękkości i odparowania (zgęstnienia) sosu. Na rozgrzanym oleju chwilę przesmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy paprykę. Mielone obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Potrawka paprykowo-pomidorowa, pachnąca bazylią jest świetnym uzupełnieniem mielonych, które nota bene również są pyszne. Przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawą do mięsa mielonego. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz suszoną bazylią.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/09/25/kotlety-z-serem-w-sosie-paprykowo-pomidorowym/