Kotlety z serem z sosie paprykowo-pomidorowym

Ewa

Obiad

25.09.2017 9:10

Kotlety z serem z sosie paprykowo-pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 500 g mielonej łopatki 150 g sera żółtego (u mnie sokół) garść natki pietruszki 1 małe jajko bułka tarta do panierki i – opcjonalnie – do zagęszczenia (u mnie nie było potrzeby) 2-3 duże czerwone papryki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego zioła prowansalskie + ja jeszcze sypnęłam bazylię suszoną Mięso mielone wkładamy do miski, ser ścieramy bezpośrednio do mięsa, mieszamy. Wiem, pisałam to już tyle razy, ale nie zaszkodzi gdy napiszę raz jeszcze – uwielbiam taką paprykę:) Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz około półtorej szklanki wody i dusimy warzywa do miękkości i odparowania (zgęstnienia) sosu. Na rozgrzanym oleju chwilę przesmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy paprykę. Mielone obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Potrawka paprykowo-pomidorowa, pachnąca bazylią jest świetnym uzupełnieniem mielonych, które nota bene również są pyszne. Przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawą do mięsa mielonego. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz suszoną bazylią.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/09/25/kotlety-z-serem-w-sosie-paprykowo-pomidorowym/