Już od małego jesteśmy uczeni, aby przed spożyciem myć produkty, ponieważ mogą się na nich znajdować zanieczyszczenia lub bakterie. Dlatego większość z nas myje wszystkie produkty, a to błąd. Istnieją takie, których nie należy myć, ponieważ wtedy tracą swoje zdrowotne właściwości. W poniższym artykule znajdziesz produkty, które zazwyczaj myjemy, a nie powinniśmy tego robić.
Grzyby
Grzyby się raczej suszy, a nie myje. Grzybiarze zalecają czyszczenie tych produktów na sucho i niemoczenie ich. Aby dobrze wyczyścić grzyba wystarczy odpowiedni pędzelek i trochę czasu. Po kontakcie z wodą stają się one gumowe oraz czasami tracą nawet swój smak. Moczenie ich lub mycie przed zamrożeniem nie jest również dobrym rozwiązaniem.
Makaron
Nigdy nie powinno się myć makaronu przed spożyciem, ponieważ wtedy staje się on mniej smaczny, a na dodatek pozbawiamy go skrobi. Bez tego składnika produkt ten traci swoje właściwości, przestaje się kleić i staje się porowaty, a przez to nie tak dobry. Wszyscy kucharze przestrzegają, aby nie płukać makaronu przed jego gotowaniem.
Mięso
Zazwyczaj kupujemy mięso ze sklepu, gdzie spędza trochę czasu w lodówkach. Każdy wie, że na surowym mięsie rozwija się wiele bakterii, dlatego przed ich spożyciem często je myjemy. Jednak się okazuje, czynność ta jest zbędna. Strumień zimnej wody wcale nie usunie bakterii. Aby je zabić wystarczy obróbka cieplna, ponieważ w wysokiej temperaturze same zginą.
Ryby
Ryba również nie powinna być myta, ponieważ mocny strumień zimnej wody raczej rozpryśnie i rozniesie bakterie po całym zlewie, a nie je zabije. Obróbka termiczna, czyli gotowanie, smażenie czy pieczenie całkowicie wystarczy i zabije bakterie, które się znajdują na rybach.
Sałata pakowana próżniowo
Bardzo często jesteśmy nadgorliwi i sałatę z opakowania, również myjemy po wyciągnięciu z paczki. Jednak jak się okazuje, taka sałatka przed zapakowanie jest już dokładnie myta i nie trzeba tego robić ponownie. Dlatego warto czytać, co jest napisane na ich opakowaniu i nie marnować wody. Jeśli umyjemy ją ponownie, wtedy może stracić swoją chrupkość.