Czy myjesz cytrusy przed obraniem? Jeśli nie, lepiej jak najszybciej zacznij to robić! Czy wiesz, że na skórce owoców znajduje się wiele szkodliwych konserwantów? Dowiedz się, jak najlepiej usunąć chemię z cytrusów. Katarzyna Bosacka podpowiada jak to robić!
Mycie owoców przed jedzeniem
Nikogo nie trzeba przekonywać do mycia owoców przed jedzeniem. Zazwyczaj mamy tu na myśli, jabłka, gruszki, nektarynki, śliwki, czy owoce miękkie. Jednak nie wszyscy myją cytrusy, zwłaszcza, że i tak obieramy je ze skórki przed spożyciem. Dowiedz się, czy w ogóle powinniśmy to robić.
Czy myć cytrusy przed obraniem ze skórki? Co mówi Kasia Bosacka?
Jeśli nie myjesz cytrusów przed obraniem ze skórki, lepiej jak najszybciej zacznij to robić. Na skórce owoców znajduje się wiele szkodliwych konserwantów.
Według Kasi Bosackiej z "Wiem co jem, i wiem, co kupuje", która od lat uczy Polaków świadomie i zdrowo jeść i robić zakupy, mycie cytrusów jest wskazane! Mało tego, poza cytrusami, powinniśmy myć nawet banany.
Bosacka wskazuje, że zanim cytrusy dotrą naszych sklepów, muszą przetrwać wiele dni w transporcie. Z tego powodu pokrywa się je wieloma substancjami konserwującymi, środkami grzybo- i pleśniobójczymi. Między innymi takimi substancjami jak: imazalil, tiabendazol czy orto-fenylofenolan sodu.
Najczęściej stosowanym środkiem jest imazalil. To grzybobójczy specyfik, który zapobiega pleśnieniu owoców. Jednak w Unii Europejskiej określa się go jako niebezpieczny dla zdrowia i środowiska, a według Agencji Ochrony Środowiska USA może nawet wywoływać raka!
Jak myć owoce cytrusowe, aby pozbyć się chemii?
Niestety zwykła woda może nie dać rady chemii zawartej na skórce owoców. Niektórzy eksperci podpowiadają kontrowersyjne rozwiązanie.
Radzą, żeby owoce myć gorącą wodą z dodatkiem delikatnego detergentu, np. płynu do mycia naczyń. Jednak wiele osób wzbrania się przed tym sposobem i nie wyobraża sobie tak czyścić owoców.
W sklepach pojawiają się już specjalne płyny dedykowane myciu powierzchni owoców i warzyw, które możemy wykorzystać.
Jeśli do ciast i wypieków dodajemy skórkę z cytrusów, zawsze wybierajmy w sklepie owoce oznaczone symbolem BIO.
Naturalne sposoby na mycie cytrusów
Istnieją też skuteczne domowe metody, dzięki którym możesz umyć cytrusy, zanim obierzesz je ze skórki.
Chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”, poleca naturalny sposób mycia cytrusów. Według niej skuteczne będzie mycie owoców octem, kwaskiem cytrynowym lub sodą.
Ocet i kwasek cytrynowy to substancje o kwaśnym pH, które polecane są do mycia owoców i warzyw w celu usunięcia z nich bakterii.
Soda oczyszczona pomoże z kolei usunąć pestycydy zawarte w skórce. Skuteczne będzie moczenie cytrusów w roztworze gorącej wody i sody, ale nie szorowanie i wcieranie pestycydu w pory owoców!
Chemiczka dodaje, że owoce pryskane imazalilem najbezpieczniej będzie jeść bez skórki. Niestety żadna z metod mycia nie usunie tych substancji w 100%, ale na pewno zmniejszy ich ilość!