Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – składniki: Ciasto na roladę: 400 g sera gouda pół szklanki majonezu 4 jajka olej do posmarowania blaszki i papier do pieczenia Składniki na farsz: 600 g pieczarek mała biała cebula tłuszcz do podsmażenia duża podwójna pierś z kurczaka (około 700 g) słodka papryka, ostra papryka, pieprz, sól jako przyprawy. Oprószyć delikatnie solą i innymi przyprawami. Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażać na patelni, aż zmiękną i stracą na objętości. Taka rolada jest często stawiana w restauracjach na zimnej płycie, idealnie sprawdza się na wiele okazji. Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – wykonanie: Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Pierwszą połowę czasu pieczemy roladę zawiniętą papier – można zawinąć w część papieru, na którym rolada leży. Na cieście wzdłuż układać najpierw kurczaka, a następnie rozsmarować na nim pieczarki. Najsmaczniejsza oczywiście na zimno, gdy przez noc poleży w lodówce, a smaki uspokoją się i przejdą sobą. Z chodnego ciasta serowego zdjąć papier i odłożyć go na blaszkę. Filety rozłożyć, rozciąć tak, aby płaty były maksymalnie wielkie i rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Jajka roztrzepać porządnie w naczyniu, dołożyć majonez i wymieszać na jednolitą masę. Pyszna rolada, którą robi się z niewielu składników, a prezentuje się rewelacyjnie. Na blaszce piekarnikowej (tej standardowej dużej wsuwanej) za pomocą pędzelka rozprowadzić odrobinę oleju.