Precle piwne - mięciutkie i pyszne

Kasia

Przekąski

25.05.2020 14:00

Precle piwne - mięciutkie i pyszne

Ciasto dzielimy na 8 części ,z każdej części formujemy długi wałek i końce wałeczka skręcamy i przerzucamy do środka jak na zdjęciu poniżej W garnku zagotowujemy wodę,wsypujemy sodę i wrzucamy pojedynczo precle,każdy zaparzamy ok 15-20 sekund,(powinien w tym czasie wypłynąć na wierzch ), Składniki: - 500g mąki pszennej - 350 ml jasnego piwa - 8 g drożdzy - 2 łyżki masła - 2 łyżki cukru - 1,5 łyżeczki soli Do obgotowania: - 1,5 litr wody - 50 g sody dodatkowo: - jedno jajko i 2 łyżki wody - gruba sól lub mak do posypania po wierzchu Przygotowanie: Zobaczcie film jak zrobić takie precle krok po kroku : Pyszne i mięciutkie precle drożdżowe,nie na wodzie ani mleku tylko na piwie - całkiem inne,naprawdę fajna przekąska na drugie śniadanie,lub do pracy. Następnie wyjmujemy je łyżka cedzakową i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy precel smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem z wodą i posypujemy makiem lub grubą solą.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/05/precle-piwne-mieciutkie-i-pyszne.html