JAK ZROBIĆ STEKI Z WOŁOWINY? POMYSŁ NA DANIE Z GRILLA

KAROLINA
Obiad
24.05.2020 23:59
JAK ZROBIĆ STEKI Z WOŁOWINY? POMYSŁ NA DANIE Z GRILLA

Nie chcę za bardzo rozpisywać się o samej chorobie, bo nie jestem lekarzem, ale grubo ponad dekadę temu było tak głośno o tej chorobie i o tym, że spożywanie mięsa wołowego ją wywołuje, że konsumpcja wołowiny z dnia na dzień spadła diametralnie. Z mięsem indyka czy kaczki jest podobnie, ale te są troszkę mniej odporne na sztuczne dodatki do paszy dlatego, z całego drobiu, jak już musisz coś kupić to wybierz indyka, lub po prostu kurczaka w wolnego wybiegu z chowu bez antybiotyków. Nie prawdą jest, że sól zmienia coś w mięsie- byłam na długiej prelekcji głównego szefa kuchni znanej marki, producenta mięsa, gdzie były przedstawiana badania, jak sól wpływa na mięso. Kiedy spytasz albo poradzisz się jaką wołowinę kupić na steka, założę się w ciemno, że wybierze Ci, jak najchudszy kawałek mięsa, bez tłuszczyku. W sklepach przeważają faszerowane chemią i antybiotykami kurczaki, które rosną w kilka tygodni, potem ich mięso jest szprycowane solanką, aby miały wybitne klatki piersiowe i sprzedawane za niewielkie pieniądze w sklepach. Druga sprawa to przygotowanie steka, jest proste, na rozgrzaną patelnię grillową, lub grilla, układamy płat mięsa, smażymy, obracamy na drugą stronę i smażymy taką samą ilość czasu. Kciuk i palec wskazujący - mięsień na dłoni (tak jak i stek!) jest mięciutki i sprężysty - stek krwisty Kolejne dwa palce możesz uznać za medium - czyli średni stopień wypieczenia, jak dla mnie idealny. Do takiego dania podaję zawsze natomiast salsę: SALSA DO STEKÓW WOŁOWYCH - pomidorki koktajlowe - zioła tj. bazylia, szczypior, natka pietruszki - ocet winny - odrobina miodu - odrobina soku z cytryny - oliwa z oliwek - odrobina musztardy - świeżo mielony pieprz - sól - czerwona cebulka - możesz dodać również: paprykę, rzodkiewkę lub inne nowalijki Po 3- 4 minutach wrzucamy z powrotem na grilla/patelnie, do słownie na 30 sekund jedna strona i 30 sekund druga strona. Postaram się nie rozpisać ;-), ale muszę zacząć od tego, że niestety panie, które zazwyczaj sprzedają mięso mało, a często bardzo mało wiedzą cokolwiek o mięsie. Przypisywano zakażanie się tą chorobą właśnie poprzez spożycie zakażonego mięsa wołowego, teraz wiadomo już, że chorobę mogą przenosić zwierzęta, które są karmione mączką mięsno-kostną wytworzoną z różnych zwierząt. Jeśli Twoja sztuka mięsa nie będzie odpowiednio marmurkowa to Twoje mięso po obróbce termicznej będzie twarde bo nie będzie co go miało nawilżyć. Marmurkowa struktura mięsa wołowego czyli przeplatana tkanka mięsna tłuszczem wołowym, to idealny kawałek mięsa na steka. Steka zdejmujemy odkładamy na chwilę, aby mięsień się rozluźnił, soki z mięsa wyjdą. Dotknij nasady dłoni pod kciukiem, ten kawałek mięsa na Twojej dłoni odzwierciedla idealnie stopień wypieczenia mięsa. Niestety w Polsce mamy fatalnej jakości mięso, nie tylko wołowinę ale tak w ogóle. Po pierwsze jeśli szukasz dobrego kawałka mięsa wołowego na grilla to wołowina powinna wyglądać jak marmur. Steki to mięso wołowe poddawane dość krótkiej obróbce termicznej, ale bardzo często bywa tak, że ich nieprawidłowe przygotowanie całkowicie psuje efekt końcowy i zamiast jeść soczystego steka, żujemy zelówkę. Niestety takie bez problemu znajdziemy za granicami naszego kraju jadąc przez dowolny kraj na zachód Europy, w Polsce musimy się wysilić. Mięso doprawiam zawsze po usmażeniu tj. sól/ pieprz, ale od razu Ci napiszę, że to też nie ma znaczenia. Druga kwestia to tak naprawdę w naszych sklepach jest niewielki wybór w wołowinie. Swojego czasu było bardzo głośno o chorobie szalonych krów, a tak naprawdę o chorobie gąbczastego zwyrodnienia mózgu tj. chorobie Creutzfeldta-Jakoba. Całość drobno kroje i mieszam, nie ma nic lepszego do mięsa z grilla!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/05/jak-zrobic-steki-z-woowiny-pomys-na.html