Tort Sachera

Iwona
Ciasta
22.05.2020 19:22
Tort Sachera

22 cm: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/3 kostki masła - 1/3 szkl cukru pudru - 3 jajka kl L lub XL (osobno żółtka i białka) - 1/2 szkl mąki pszennej tortowej - 1 i 1/2 łyżki cukru - szczypta soli - 1/2 szkl dżemu/konfitury lub marmolady morelowej polewa: - 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej - 200 ml śmietanki 30 % 1. Tabliczkę czekolady roztapiamy nad kąpielom wodną. 5. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy 1 i 1/2 łyżki cukru i ubijamy aż się rozpuści. chyba nie, ważne że ciasto jest bardzo smaczne ;) Składniki na tortownice o śed. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie prze 10-15 minut a następnie wyjmujemy z formy. 2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej. Smarujemy większą częścią dżemu i przykrywamy drugim blatem, resztę dżemu wykładamy na wierzch. Tort Sachera znany i lubiany, wprawdzie polewa nie wyszła gładziutka, ale czy wszystko musi być perfect....

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/05/tort-sachera.html