Składniki 270 g mąki pszennej (ok. dwie szklanki) 80 g zimnego masła 100 g śmietankowego serka 2 żółtka 100 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia gęste powidła śliwkowe cukier puder do podania Liczba porcji 32 rogaliki Wartości odżywcze w jednej sztuce: Kalorie: 80 Białko: 1,3 g Tłuszcz: 3,3 g Węglowodany: 11 g Przygotowanie Do przygotowania ciasta polecam wykorzystać malakser — pójdzie znacznie szybciej. Na każdej z nich w szerszej części układamy po około pół łyżeczki powideł i zwijamy do środka w rogalik. Następnie przekładamy całość na blat, zagniatamy w kulę, owijamy ją folią i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. Czas przygotowania: około 60 minut na przygotowanie (w tym minimum 30 minut chłodzenia) 20 minut pieczenia Masło, serek i żółtka staramy się dokładnie i dość szybko wetrzeć i wgnieść w suche składniki, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Jest jednak jedna uwaga: zalecam przygotować podwójną porcję, bo jedna zniknie w mgnieniu oka i będziecie chcieli więcej. Mąkę, proszek, cukier, pokrojone w kostkę masło, serek i żółtka miksujemy razem do uzyskania gliniastej konsystencji. Jeśli właśnie tego dziś potrzebujecie, to trafiliście w 10, bo te rogaliki będą idealne! Przy takim deserze można się po prostu rozpłynąć w fotelu.