Zakręcone pizzerinki drożdżowe.

Joanna

Obiad

21.05.2020 9:23

Zakręcone pizzerinki drożdżowe.

Składniki: 15 szt. Ciasto: 400 g mąki pszennej + – 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych ok. 200 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1 łyżka śmietany 18 % 2 łyżki oleju lub roztopionego letniego masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 cebula 200 g pieczarek, u mnie wykorzystałam mrożone 2 laski kiełbasy lub skrawki kiełbas z lodówki ok. 150 g tartego sera żółtego 2 – 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 łyżka przyprawy do pizzy 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Do miski wlać ciepłe mleko, wsypać cukier kryształ, rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15-20 min. do momentu aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypać sól, wbić jajko, wrzucić śmietanę, przesiać przez sitko resztę mąki i wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania wlać olej, ciasto ma odchodzić od ręki, misy miksera. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na podsypanym mąką delikatnie blacie, następnie uformować wałek i rozwałkować na prostokąt. Przygotowałam je na drugie danie pod syna, staram się urozmaicać teraz dania, gdy jest w domu, a jak widać dziecku wiele do szczęścia nie potrzeba.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/05/zakrecone-pizzerinki-drozdzowe/