Schab w sosie cebulowym Drukuj przepis Składniki ► schab [400-500 g] ► cebula [ok. 400 g / 4 średnie sztuki] ► masło klarowane [30 g / 3 łyżeczki] ► białe wino [125 ml / 1/2 szklanki] ► bulion [3 szklanki] ► mąka pszenna [35 g / 3 łyżki] Składniki na schab w sosie cebulowym Schab W tym daniu użyłam schabu wieprzowego, ale sprawdzą się także delikatniejsze, chudsze kawałki mięsa, takie jak polędwica, stek wołowy, a nawet pierś z kurczaka. Pod koniec wymieszać pozostałą 1 łyżkę mąki pszennej z 2 łyżkami wodę na pastę, dodać 2 łyżki ciepłego płynu z patelni, wlać powstałą mieszankę do sosu, wymieszać energicznie i podgrzewać na małym ogniu, aż sos cebulowy zgęstnieje. Na blogu pojawiły się już przepisy na schab w sosie własnym i schab w sosie musztardowym, a ten niewątpliwie dołącza do grona ulubieńców. Można także zamrozić danie w plastikowym woreczku lub pudełku, dzień przed przygotowaniem przełożyć z zamrażalnika do lodówki i kolejnego dnia podgrzać na patelni lub w piekarniku. Schab w sosie cebulowym Kolejna odsłona obiadowego schabu – tym razem schab w pysznym sosie cebulowym na białym winie. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Zdjąć mięso z patelni, dodać 1 łyżeczkę masła, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić. Po trzecie, otoczka z mąki podczas gotowania wchłonie wszystkie aromaty z sosu, przez co sprawi, że mięso będzie smaczniejsze. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 4 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Jeśli decydujemy się na twardsze kawałki mięsa, trzeba mieć na uwadze, że czas duszenia może się wydłużyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki masła, dodać mięso jedną warstwą, aby kawałki nie nachodziły na siebie. Przygotowanie 400-500 g schabu pokroić na kawałki o grubości 2 cm i długości ok. 5 cm, oczyścić z błonek i nakłuć widelcem. Sos cebulowy z masłem ma niesamowity smak, który wspaniale zgrywa się z mięsem. Przechowywanie i mrożenie Schab przechowywać pod przykryciem do 2-3 dni w lodówce, odgrzewać z odrobiną wody. To fakt, alkohol w dużej części się ulotni, ale cały smak pozostanie w daniu. Nie polecałabym dodatku mąki pełnoziarnistej w typie 2000, ze względu na grube zmielenie ziaren, sos nie będzie gładki. Delikatny, miękki schab w sosie cebulowym z białym winem i masłem. Ciężko jednoznacznie powiedzieć, które wina będą dobre, bo każdy ma swój smak i swoje zdanie, więc punkt wyjścia pt. jest smaczne do picia, więc będzie smaczne w potrawie, uważam za bardzo trafny :) W tym przepisie sprawdzi się wytrawne lub półwytrawne wino np. Piniot Grigio, Sauvignon Blanc, choć lubię też dodawać wytrawnych win musujących takich jak Prosecco czy Cava. Niby to oczywiste, ale spotkałam się niejednokrotnie z opinią, że do dań można kupić jakiekolwiek/gorszej jakości wino, bo i tak odparuje podczas gotowania. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Jeśli lubicie karmelizowany smak cebuli w połączeniu z masłem, koniecznie spróbujcie tego sosu.