Ciasteczka z kawałkami czekolady Drukuj przepis Składniki ► masło [100 g / 1/2 kostki] ► cukier [160 g / 3/4 szklanki] ► laska wanilii [ziarenka wydobyte z 1 laski wanilii] ► jajko [1 sztuka] ► mąka pszenna [160 g / 1 i 1/4 szklanki] ► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki] ► czekolada deserowa [150 g / 1 i 1/2 tabliczki] Notatki Cukier biały można zastąpić sypkim trzcinowym, zmieni to kolor ciasteczek na intensywnie brązowy i doda karmelową nutę do smaku | Nie polecam w tym przepisie wymieniać masła na margarynę czy jakikolwiek inny tłuszcz | Ziarenka wanilii można zastąpić 2 łyżeczkami cukru wanilinowego lub kilkoma kroplami aromatu, choć wiadomo, że efekt finalny nie będzie identyczny | Zużyte laski wanilii można przełożyć do słoika ze zwykłym cukrem, po kilkunastu dniach postanie domowy cukier waniliowy Nie trzeba tego robić dokładnie i drobno – dość spore kawałki o wielkości 1-2 cm świetnie się sprawdzą w tym przepisie. Można to zrobić przejeżdżając ostrzem noża wzdłuż powierzchni (układamy nóż prostopadle do laski wanilii) lub – w wersji dla początkujących – wyskrobać ziarenka łyżeczką. Może się to wydać dziwne, ale właśnie dzięki temu ciastko podczas pieczenia samo rozchodzi się w piekarniku, a środek pozostaje mokry i miękki. Po wyjęciu ciasteczka będą bardzo miękkie – nie sugerujcie się tym, podczas stygnięcia naprawdę bardzo twardnieją. Ciasto nabierać łyżką stołową (mniejsze ciasteczka) lub łyżką do lodów (ogromne ciacha) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, 50 g czekolady można podmienić z deserowej na mleczną Smacznego! Część ludzi woli te cieniutkie i głośno chrupiące ciasteczka, inni celują w bardziej soczyste i mokre, reszta uwielbia te mięciutkie, o konsystencji lekkiego ciasta. Zwykle polecam pieczenie 5-6 ciasteczek na raz, bo mocno zwiększają swoją objętość i mogą się posklejać. Długo szukałam przepisu na wymarzone ciasteczka z kawałkami czekolady. Dzięki temu, po lekkim ostudzeniu możecie liczyć na cieplutkie ciacha z czekoladową lawą. Problem w tym, że ja uwielbiam wszystko na raz :D Pokaźne kawałki czekolady zdążą się niebiańsko rozpuścić zanim zdążą się zapiec. Dodatkowo ► sól – płaska łyżeczka [krok opcjonalny, ale bardzo polecany :)] Jeśli nakładacie ciasto zwykłą łyżką, warto następnie uformować je w kulkę i tak wstawić do piekarnika.