Gruzińskie Chinkali.

Joanna
Obiad
19.05.2020 11:00
Gruzińskie Chinkali.

W tym czasie przygotować nadzienie,cebulę obrać,umyć i posiekać w drobną kosteczkę,podsmażyć na odrobinie oleju,do miękkości,przyprawić curry do smaku,(odstawiłam chwile na balkon,żeby ostygła),mięso mielone wrzucić do miski,dodać przesmażoną cebulę,posiekaną natkę pietruszki,sól i pieprz do smaku,ulubione przyprawy do mielonego oraz majeranek,na koniec wlać gorącą wodę,wymieszać łyżką i wyrobić dobrze ręką,mięso odstawić na 15 min. po tym czasie formować w rękach małe pulpeciki,odkładać na talerz. Ciasto podzielić na pół,rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie lub macie silikonowej,dość cienko 2-3 mm,wykrawać większym kubkiem koła u mnie 10 cm, każde koło jeszcze raz rozwałkować góra-dół i na boki,nałożyć kulę mięsa na środek,następnie złapać palcami ciasto i składać dookoła jak harmonijkę,skręcić w prawo,wygnieść czubek do góry i ściąć nożem. Gotowe pierożki układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką,żeby nie obsychały,w między czasie wstawić wodę w garnku,ze szczyptą soli,doprowadzić do wrzenia,wrzucać partiami pierożki czubkiem do góry i gotować na małym ogniu od momentu wypłynięcia ok.5 min. Podawać ciepłe po wyjęciu z wody,oprószone pieprzem,posypane natką pietruszki,lub z kwaśną śmietaną. Nadzienie: 25 szt. 500 g mielonego wieprzowo-wołowego 100 ml gorącej wody 1 cebula pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz do smaku ulubione przyprawy do mielonego 1 łyżka majeranku curry do smaku olej do smażenia cebulki Ciasto: 600 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 250-300 ml wody Przygotowanie: W pierwszej kolejności trzeba zrobić ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2018/12/gruzinskie-chinkali/