Tort makowy

Aga
Ciasta
19.05.2020 9:06
Tort makowy

Wykładamy do tortownicy (tej samej w której piekły się blaty makowe) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Krem: - 3 jaja - 1/3 szklanki cukru - szczypta soli - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 500 g serka mascarpone - 500 ml śmietany 30% - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki mleka - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tortownicę (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę makową i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Na jednej połowie rozsmarowujemy krem kawowy, przykrywamy biszkoptem (można go nasączyć np wodą z sokiem z cytryny lub alkoholem jeśli tortu nie będą jadły dzieci). Robiłam go pierwszy raz i miał być taki jak w starym zeszycie mamy, ale jak zobaczyłam, że krem to kostka margaryny i 2 kostki masła, postanowiłam go zmodyfikować na lżejszą wersję. Blaty makowe: - 5 jaj - 1 szklanka cukru - 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka miodu - 25 dag maku - opcjonalnie kilka kropel aromatu migdałowego (ja nie dodaję) Krem dzielimy na 2 równe części do jednej dodajemy rozpuszczoną kawę i miksujemy do połączenia (proponuję robić to stopniowo i próbować czy smak nam odpowiada) Zaczynamy od przygotowania maku (ja mak zagotowuję, odstawiam na pół godziny, a następnie odlewam wodę i mielę go 2 razy). Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i tym razem mieszamy delikatnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2020/05/tort-makowy.html