Zdrowy, smaczny, wygląda apetycznie, a nie wymaga dużo pracy. Składniki na 3 porcje po 2 połówki bakłażana na osobę: 3 średnie bakłażany ½ szklanki bulgur 1 kopiasta łyżka ajvaru puszka pieczarek 1 czerwona cebula 1 żółta papryka 1-2 łyżki chudego, siekanego boczku wędzonego domowa ognista mieszanka przypraw (płatki chili, pieprz ziarnisty, sól różowa, oregano, tymianek) olej twardy ser Jak zrobić bakłażany faszerowane kaszą bulgur i warzywami . Całość dusimy przez około 15 minut, ( ja jeszcze w między czasie dodałam ok. 1/3 szklanki wody) i dusimy do redukcji płynu, na końcu dodajemy pokrojone pomidorki i już nie dusimy. Na wierzchu farszu układamy resztę sera i blaszkę z bakłażanami wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut. Całość doprawiłam skomponowana przeze mnie mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli, tymianku i oregano), wykorzystałam też twardy ser z ziołami, który przywiózł mi syn z Holandii. Dzisiaj w wyjątkowej wersji obiadowej bakłażany faszerowane kaszą bulgur i warzywami (cebula czerwona, pieczarki, papryka, pomidory koktajlowe i ajvar), oraz odrobiną boczku . Na dużą patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i boczek, szklimy, dodajemy pieczarki, chwilkę dusimy, dodajemy jeszcze paprykę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kaszę, wlewamy zalewę z pieczarek lub wodę i obficie doprawiamy ulubioną przyprawą lub solą, pieprzem i papryką. Pomysł na smakowity obiad- bakłażan faszerowany warzywami i kaszą bulgur. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bakłażany. Miąższ siekamy i wraz z kopiastą łyżka ajvaru dodajemy do ugotowanego farszu.