Pierogi z rybą. Bulion z pierogami i klopsikami z suma.

Jolanta

Dania mączne

22.12.2020 18:33

Pierogi z rybą. Bulion z pierogami i klopsikami z suma.

Składniki na ok. 80 sztuk pierogów z rybą: Ciasto na pierogi 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżeczka soli opcjonalnie 2 łyżki oleju i rozpuszczonego masła farsz. 400 g – sum filet świeży 400 g – sum filet wędzony świeży koperek i lubczyk sól wędzona i pieprz do smaku bulion: pęczek pietruszki kilka gałązek lubczyku 1-2 marchew 1 cebula 2-3 pietruszki (korzeń) Na tamtych warsztatach pracowaliśmy w kilkuosobowej grupie m.in. z Piotrem z bloga najsmaczniejszy.com , ulepiliśmy wspólnie około 80 pierogów wg. naszego przepisu, ugotowaliśmy rybny bulion warzywny i przy okazji zrobiliśmy jeszcze rybne klopiki, których w planie nie było, a że zostało trochę rybnego farszu, to klopsiki rybne zrobiliśmy przy okazji. Farsz do pierogów zrobiony został z posiekanego suma wędzonego i surowego (pół na pół), z dodatkiem lubczyku, koperku, oraz pieprzu z odrobiną soli wędzonej. Zdjęcia bulionu z pierogami i klopsikami z suma wpadły mi w oko podobnie jak ryba marynowana żubrówką podczas segregowania zdjęć i przepisów i przerzucania ich na dysk zewnętrzny. Mąkę z solą i wodą mieszamy w misce, najpierw drewnianą łyżką, potem zagniatamy ręką, wyrabiamy dokładnie na jednolite ciasto, przykrywamy i zostawiamy na ok. 30 minut aby odpoczęło. Bulion był przygotowany z warzyw, z dodatkiem 1 fileta wędzonego suma, co nadało bulionowi lekkiej, wędzonej nuty ryby. Pierogi z rybą w bulionie warzywnym doskonale mogą zastąpić barszcz czerwony z uszkami, czy zupę grzybową. Z wymienionych w składnikach warzyw gotujemy wywar warzywny, gdy podczas gotowania na powierzchni pojawią się szumowiny, ściągamy je łyżką cedzakową. Pierogi z rybą nadają się idealnie do podania podczas wigilijnej kolacji, wraz z bulionem warzywnym i rybnymi klopsikami. Ponieważ zrobiliśmy za dużo rybnego farszu, z reszty przygotowaliśmy rybne klopsiki, wystarczyło do farszu dodać jajka i trochę bułki tartej, klopsiki zostały ugotowane bezpośrednio w bulionie. Ciasto na pierogi było zaparzane, robi się je tylko z mąki, soli i wody. Na każde kółko ciasta kładziemy ok. 1 łyżeczki rybnego farszu, składamy na pół i lepimy dokładnie brzegi ciasta. ½ selera gałązka selera naciowego lubczyk 1 por sól i pieprz do smaku Jak ugotować bulion warzywny z nutą wędzonej ryby? Warzywa myjemy i obieramy. Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy, wykrawamy z ciasta kółka za pomocą np. obręczy, czy szklanki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/pierogi-ryba-bulion-pierogami-klopsikami-suma/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta