Piernik z mascarpone Składniki: Piernik: 280 g cukru 300 g mąki 200 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki kakao 8 jajek 2 płaskie łyżeczki sody opakowanie przyprawy do piernika Dodatkowo: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Wymiary formy 33 cm x 24 cm. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą i białą masę. Pieczemy w 160° z termoobiegiem (w 180° bez termoobiegu) przez około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy je stopniowo do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Na dolną część wykładamy 2/3 mascarpone i równomiernie je rozsmarowujemy. Wiem, że już po świętach, ale na taki piernik zawsze jest pora 😀 Ciasto wyrównujemy, jeśli przy pieczeniu wyrosła nam na środku górka to ją ścinamy. Mascarpone chwilę ubijamy z cukrem pudrem.