15 minut + 30 minut chłodzenia + 50 minut pieczenia Tortownica o średnicy 25 cm Składniki na ciasto: - 200 g mąki orkiszowej lub pszennej – ja dałam pół na pół jasną i pełnoziarnistą orkiszową - 100 g zimnego masła - 1 żółtko - 1 łyżka erytrolu lub cukru - 3 łyżki mleka lub kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka soli Składniki na budyń migdałowy: - 3 żółtka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mielonych migdałów - 3 łyżki erytrolu (lub cukru) - 400 ml mleka - szczypta soli Czekają na Was drożdżówki z serem i rbarbarem z migdałowa kruszonką i kokosowe ciasto z rabarbarem. Niektóre przepisu sugerują przed upieczeniem obtoczyć rabarbar w cukrze i dac mu puścić soki – ja tego tutaj nie robię, bo krem jest na tyle słodki i delikatny, że kwasowość rabarbaru jest pożądana. A jeżeli chcecie wypróbowa jeszcze lżejszą wersję tarty z rabarbarem spróbujcie ta tartę light z kremem pattisiere i owsianą kruszonką. Dodatkowo: - 6-8 łodyg rabarbaru, pokrojonego w małe kawałki pod kątem - płatki migdałów - kilka gałązek tymianku Przygotowanie: - Wysypujemy na stolnicę mąkę, mieszamy z solą i cukrem i wkrajamy zimne masło, dodając żółtko i mleko. Ta tarta z rabarbarem i budyniem migdałowym to cudowny taniec smaków, który pląsają razem z kruchym, mocno maślanym ciastem. Żeby tylko tak szybko się nie kończyło! Kruche ciasto z migdałowym kremem pattisiere i rabarbarem Jeżeli ich nie macie, możecie je pominąć i zastąpić 1 łyżką mąki pszennej, pozbędziecie się aromatu migdałów, ale ciasto nada będzie przepyszne. Tarta z rabarbarem i budyniem migdałowym Uwielbiam rabarbar za jego kwaskowatość, która każde ciasto uczyni ciekawym i nienudnym. Nakłuwamy spód tarty widelcem i pieczemy 20 minut (możemy przykryć spód papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą, ale nie jest to konieczne). Pomimo dużej zawartości masła ta tarta to nie samo zdrowotne zło – żeby uczynić ją nieco zdrowszą sugeruję użyć mąki orkiszowej, zamiast pszennej, i to najlepiej pełnoziarnistej. Ten budyń migdałowy przypomina trochę francuski krem pattisiere połączony z frangipane, czyli mocno maślanym kremem migdałowym. Ucieramy żółtka z mąką ziemniaczaną i migdałami oraz 2 łyżkami erytrolu lub cukru i solą.