Bułki hamburgerowe na zakwasie (bez glutenu)

Sylwia
Obiad
14.05.2020 15:56
Bułki hamburgerowe na zakwasie (bez glutenu)

U mnie wyrastało 3 godziny, z czego 2 godziny na płycie grzewczej, a następnie 1 godzinę w piekarniku ustawionym na 45 stopni. Następnie każdą bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 1-2 godziny. Następnego dnia bułki hamburgerowe bezglutenowe na zakwasie mogą być twardsze, wtedy wystarczy je podgrzać w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub tosterze, a ponownie będą miękkie. UWAGA – kolejność dodawania składników może być inna, ale pamiętajcie, aby łuski i siemię lniane nie leżały długo na płynnych produktach. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-5 godzin. Następnie dodajemy mąki, siemię lniane, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia a na koniec mleko i masło. Ciasto *do zrobienia bułek można wykorzystać inny zakwas, ale wtedy czas wyrastania może być inny. Przykrywamy i odstawiamy na około 10 godzin do wyrośnięcia. Jeśli będziecie mieli problem z wyrastaniem, włóżcie blachę z bułkami do piekarnika nagrzanego do 45-50 stopni. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 części i formujemy kulki. U mnie drugie wyrastanie trwało 1,5 godziny, po takim czasie zauważyłam, że bułeczki zdecydowanie zwiększyły swoją objętość.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bulki-hamburgerowe-na-zakwasie-bez-glutenu/