Bagietki

Ewa
Śniadania
14.05.2020 8:43
Bagietki

Trochę zmieniłam pod siebie sposób wykonania, ale mam wrażenie, że nie wpłynęło to w żaden sposób niekorzystnie na smak czy konsystencję ciasta. Tym razem padło na przepis na bagietki z bloga Nie tylko pasta. mąki pszennej tortowej 250 ml mleka 200 ml wody 40 g masła 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Udostępnij Zapisz Zawsze powtarzam, że piekarzem to ja nie jestem i od wypiekania chleba zawsze trzymałam się z daleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdyby bagietki pod koniec zbyt mocno się rumieniły można przykryć je papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny. Wkładamy blaszkę z bagietkami i zapiekamy przez około 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 200 stopni i zapiekamy kolejne 10-15 minut. Zmieniło się to w ciągu ostatnich kilku tygodni, kiedy to zmuszona niejako, wypróbowuję nowe przepisy. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Z każdej z nich formujemy bagietkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/05/14/bagietki/