Pesto z pokrzywy i słonecznika

Przekąski

14.05.2020 0:28

Pesto z pokrzywy i słonecznika

Składniki: - 100 g liści pokrzyw ( ja zbierałam te najmłodsze, z czubka) - 50 g prażonego słonecznika - 6 łyżek oliwy , oleju rzepakowego lub innego delikatnego, co kto woli - 3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - płaska łyżeczka soli - opcjonalnie łyżka wody Pesto nie słynie z powalającego wyglądu, oj nie. Oprócz soczystej zieleni, która szybko znika. Pesto podawać na kanapce, grzance, z makaronem, czy jako dip do mięs z grilla. Pamiętajmy o tym, że zrywamy pokrzywę rosnącą z dala od głównych dróg i innych miejsc narażonych na zanieczyszczenia. Liście pokrzywy kroimy (są dość suche, nie każdy blender czy rozdrabniacz sobie poradzi). Pokrzywa usuwa wodę z organizmu oraz dostarcza sporą dawkę żelaza.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cynamonempooczach.blogspot.com/2020/05/pesto-z-pokrzywy-i-sonecznika.html