Każdy filet kroimy na 3 części, smarujemy z obu stron musztardą i kładziemy warstwowo : warzywa w kostkę - śledzie w musztardzie, warzywa w kostkę .. i tak do wykorzystana składników. Składniki: - 6 filetów śledziowych solonych ala matias - pół słoiczka musztardy sarepskiej - 150 ml oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo (można modyfikować w zależności od upodobań i potrzeb) - słoik ogórków konserwowych - słoik pieczarek marynowanych (u mnie 420 g po odsączeniu) - 1 duża cebula czerwona Należy to robić powoli, czekając aż olej spłynie na dno, ponieważ może się okazać, iż wlaliśmy za dużo i nasz śledzik pływa w oleju :) Śledzik w smaku jest wyrazisty i jednocześnie bardzo uniwersalny, idealny na kolację :) W końcu to wieczny konkurent karpia na polskim wigilijnym stole. Po świętach, z nowymi kilogramami i nową energią na przepisy :) Podkręćmy atmosferę ! Śledzie moczymy w czystej wodzie około 1,5 godziny, zmieniając raz wodę. Cebulkę, pieczarki ogórki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy razem.