Składniki: 2 l wody pół główki młodej kapusty 1 kalarepa z liśćmi 2 średnie marchewki 2 średnie korzenie pietruszki 1 łodyga selera naciowego mała jasna część pora pół pęczka koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki śmietany 18% 150 g drobnego makaronu sól pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4-5 porcji) Marchewki, pietruszki i por kroimy w półplasterki, seler naciowy w plasterki – wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie do warzyw dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kalarepę, razem z łodygami i liśćmi (które szatkujemy), wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 3 minuty. Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami Zupa jarzynowa z burakami Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę (można ją wcześniej wymieszać z niewielką ilością gorącej zupy), sól, pieprz i poszatkowany koperek, mieszamy. Na początku chciałam zrobić z niej minestrone, ale jakoś skończyłam na klasyce. Jest sezon na młodą kapustę, więc postanowiłam zrobić z niej zupę. Chyba, że zjecie całą zupę od razu, wtedy makaron można wrzucić do garnka z zupą.