Kaszotto ze szparagami i szpinakiem

Dorota
Obiad
13.05.2020 10:10
Kaszotto ze szparagami i szpinakiem

łyżka świeżego posiekanego tymianku i 1 łyżka posiekanego rozmarynu sól, pieprz, 1 łyż opcjonalnie 2 łyżeczki szafranu 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła 4 łyżki tartego parmezanu lub płatków drożdżowych 1 pęczek białych szparagów Przygotowanie: Ilość porcji: 2 Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 1 szklanka świeżego posiekanego czosnku 1/2 szklanki białego wina około 1 l gorącej wody lub bulionu 1 W tym czasie obieramy białe szparagi i układamy je na palniku gazowym, po czym go włączamy i opalamy je na gazie po około 1 minuty z każdej strony. Jeżeli nie macie kuchenki gazowej, możecie je usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej (wówczas dodajcie odrobine masła lub oliwy z oliwek) Ściągamy patelnię z kaszotto z ognia, dodajemy 2 łyżki parmezanu lub płatków drożdżowych oraz 1 łyżkę masła (lub oliwy). Jeżeli nie mamy palnika gazowego, podsmażamy je na patelni grillowej lub na zwykłej, na odrobinie oliwy. Pyszne wiosenne kaszotto ze szparagami i szpinakiem proszę Państwa! Kremowa kasza jaglana z opalanymi szparagami Opalane na gazie lub ognisku warzywa mają cudowny, lekko wędzony posmak. Siekamy drobno czosnek i cebulę i podsmażamy chwilę na maśle lub oliwie z oliwek w głębokiej patelni. Opalać możemy nie tylko cebule na rosół, ale także bakłażana do baba ghanoush (jak w tym przepisie) albo właśnie szparagi. Następnie solimy i dodajemy posiekane zioła i dolewamy stopniowo wodę lub bulion, po około pół szklanki, czekając każdorazowo, aż kasza wchłonie wodę. Po prostu połóżcie obrane szparagi na umytym palniku i włączcie gaz, o tak: Ale nie martwcie się! Szafran również jest całkowicie opcjonalny (mój był jakiś trefny – przywiozłam go z Sycylii, ale prawie w ogóle nie zabarwił kaszy).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/kaszotto-ze-szparagami-i-szpinakiem-kasza-jaglana-ze-szparagami/