Składniki: 2 l bulionu drobiowego 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 1 czubata łyżka suszonego majeranku ćwierć łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Marchewkę i pietruszkę kroimy w większą kostkę, cebulę w mniejszą, seler w plasterki, wszystko wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Niedługo wywróci nam się życie do góry nogami, będzie mniej czasu na cokolwiek, więc na bieżąco od jakiegoś czasu robię weki. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko gotujemy do około 10 minut. Zupę studzimy, wyławiamy z niej połowę warzyw, miksujemy je w blenderze. Znowu zacznę od tego, że kupiłam w końcu kurczaka zagrodowego.