Chaczapuri adżarskie

Kasia
Obiad
13.05.2020 9:53
Chaczapuri adżarskie

adżarskie Chaczapuri adżarskie – składniki na 10 sztuk To bardzo duża porcja, można przygotować połowę. na zaczyn: 65 g świeżych drożdży, łyżka mąki pszennej, łyżka cukru, pół szklanki ciepłej wody ciasto właściwe: 1 kg mąki pszennej, 2 szklanki ciepłej wody, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki jogurtu lub śmietany farsz: 400 g sera mozzarella (kulki), 300 g żółtego sera, 200 g sera feta 10 jaj (lub mniej, jeżeli chcesz chaczapuri z samym serem) masło do podania. Próbowałam już kilku podobnych przepisów, które Wam podrzucam i zachęcam do wypróbowania: Tureckie pide, czyli także łódeczki, ale wypełnione kurczakiem i szpinakiem Tureckie pide z wołowiną Chaczapuri, ale zamknięte i bez drożdży, także z serami. Zachęcam Was do przygotowania tego chaczapuri adżarskiego – będzie idealne na śniadanie zamiast kanapki, a z pewnością zasyci na bardzo długi czas. Na dno miski rozkruszyć drożdże, wsypać mąkę oraz cukier i wymieszać z dodatkiem ciepłej wody. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor (w zależności od piekarnika ciasto może upiec się ciut szybciej). Do zaczynu dodać składniki na ciasto, czyli mąkę, ciepłą wodę, sól oraz jogurt. Jest także łatwiejsza w wykonaniu niż pizza, a zawsze robi furorę na moim stole. Każdy rozpłaszczyć dłonią i rozwałkować wałkiem na owalny kształt o długości około 30 cm i grubości kilka mm. Yoka, czyli chaczapuri na szybko, bez wyrabiania ciasta. Ciasto drożdżowe jeszcze raz przerobić i podzielić na 10 kawałków. Na ostatnie 5 minut pieczenia do chaczapuri wlać jajko.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2020/05/chaczapuri-adzarskie.html