Zawijaniec drożdżowy z białym makiem

Desery
13.05.2020 10:02
Zawijaniec drożdżowy z białym makiem

mąki duża szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawić) 1/3 szklanki oleju 1 puszka białego maku (400g) Przeplatać na przemian, tak, żeby mak był na górze. Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć mak. Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru 30 g. drożdży 500 g. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Następnie rozciąć roladę nożem wzdłuż, ale końcówkę z jednej strony, zostawić nierozciętą. No chyba, że lubicie bardzo słodkie :) Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Wyrobić na gładkie ciasto. Posmarować ciasto na wierzchu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2020/05/zawijaniec-drozdzowy-z-biaym-makiem.html