Składniki
* opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g )
* 250 g mozzarelli ( 2 kulki )
* pomidory - ilość zależy od wielkości, u mnie 3 średnie
* bazylia suszona
* sól i pieprz
* jajko do posmarowania
Przepis
Ciasto francuskie powinno być w temperaturze pokojowej ( wówczas nie będzie się kurczyć podczas pieczenia ).
Przygotować formę o wymiarach dolnych około 22 x 27 cm - wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Ciastem wyłożyć spód formy w taki sposób, aby brzegi ciasta lekko zachodziły na boki blaszki. U mnie na krótszych bokach foremki ciasta było za dużo, przycięłam więc je, a te odcięte kawałki dokleiłam do dłuższych boków.
Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, następnie założyć na ciasto tak, aby powstał grubszy rant - tak około 1,5 cm. Ten rant również posmarować jajkiem. Ciasto nakłuć widelcem.
Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry, ułożyć na cieście na przemian w taki sposób, aby lekko na siebie zachodziły. Oprószyć solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 190°C, aż ciasto ładnie się zarumieni, a ser rozpuści. Podawać gorące ( bo takie najlepsze ).