ser żółty (edam, gouda), tarty parmezan, ser pleśniowy, ser kozi, mozzarellę, suszone pomidory, szpinak, szczypiorek, cebulę, pora, boczek, kiełbasę, świeże lub suszone zioła. Te na zdjęciu są z szynką i papryką, ale można dodać też szczypiorek, cebulę, żółty ser lub pieczarki. Składniki na 4-5 muffinek (zależnie od wielkości użytych foremek): 4 jajka 50 g szynki kawałek świeżej papryki sól i pieprz Jajka wbij do miseczki, wsyp po szczypcie soli i pieprzu – roztrzep je łyżką, widelcem lub przy pomocy rózgi do ubijania. Są bezpieczne dla osób odchudzających się oraz mających nietolerancję lub alergię pokarmową (wyjątkiem jest alergia na jajka). Do foremek na muffinki (użyłam silikonowych) wrzuć po trochę drobno pokrojonej szynki i papryki. Pod koniec pieczenia trochę napuchną, ale po wyłączeniu piekarnika wrócą do swojej wcześniejszej wielkości. Możesz również na dno położyć pasek papieru do pieczenia, by później łatwiej wyjąć upieczone muffinki.