Jak widzicie na zdjęciu moja lasagne jest trochę niska, wszystko to za sprawą tego, że miałam nie pełne dwa opakowania makaronu, a naczynie którego użyłam jest dość duże - jednak smak ciągle jest ten sam i danie szybko zniknęło z talerzy domowników. Sos boloński Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 większa marchewka 3 średniej wielkości pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Pomidory zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Przygotowany wcześniej sos boloński Cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka sól pieprz 500 ml mleka 100 g masła 4 łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa mielona 300 g żółtego sera Przygotowanie: Wszystko zaczynam od zrobienia sosu beszamelowego. Do zrobienia tego pysznego dania tak naprawdę nie potrzebujemy zbyt wiele czasu, jeśli chcemy iść na łatwiznę - wielokrotnie robiłam je z sosem ze słoika, kupionym w sklepie. Następnie znowu leję beszamel, makaron, sos boloński i ser - robię tak aż do skończenia się składników - na wierzch polewam sos boloński i starkowany żółty ser. Z doświadczenia jednak wiem, że lepiej odczekać około 5-10 minut, bo wtedy wszystko ładnie razem się sklei i wygodniej będzie kroić i nakładać lasagne na talerz. Lasagne z sosem bolońskim - porcja na 8 osób Składniki: 2 opakowania makaronu Lasagne Lubella Następnie wszystko blenduję na gładką masę - jeśli sos jest za gęsty dodaję do niego trochę bulionu warzywnego. Układam na nim kilka plastrów makaronu tylu lasagne (surowego!), następnie polewam sosem bolońskim i układam trochę sera. Jest to przepis na sos bolognese - z którym również wykonuję swoje spaghetti. Lasagne z sosem bolońskim to jedno z ulubionych dań mojego syna. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam cebulę,marchew i seler naciowy. Kiedy tak się stanie sos zrobi się o konsystencji budyniu - wyłączyć. Kiedy mięso będzie odpowiednio podsmażone - mieszam je z sosem który przygotowałam wcześniej. Pojawia się ono w naszym domu kilka razy w roku.