Ciasto Kokosowa Blondynka

Milena
Ciasta
08.05.2020 13:54
Ciasto Kokosowa Blondynka

Składniki na ciasto Kokosowa Blondynka (blacha o wym: 28×23 cm): 3 jajka 200 g cukru (szklanka) 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 300 ml oleju (szklanka) 300 ml śmietany 18% (szklanka) 150 g dżemu brzoskwiniowego lub innego o jasnym kolorze (najlepiej domowej roboty; ważne, żeby nie był wodnisty) łyżeczka sody Masa budyniowa: 800 ml mleka 150 g cukru (2/3 szklanki) 60 g mąki pszennej (3 łyżki 60 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki) 3 żółtka 150 g masła Ponadto: 100 g wiórków kokosowych 50 g masła około 100 g dżemu brzoskwiniowego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Następnie masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste, po czym dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, a także połowę wiórków kokosowych, cały czas ucierając. Puszyste i lekko wilgotne ciasto, przełożone dżemem i masą budyniową z wiórkami kokosowymi z pewnością zawojuje wasze kubki smakowe. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy powoli mieszankę mleka z mąką i mieszamy energicznie do czasu uzyskania gęstej masy. Na patelni roztapiamy 50 g masła i dodajemy wiórki kokosowe. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Na jego powierzchni rozsmarowujemy resztę masy budyniowej, następnie posypujemy drugą połową wiórków kokosowych. Wystudzone ciasto wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa równe blaty. Szklankę mleka mieszamy dokładnie trzepaczką z oboma rodzajami mąk i żółtkami jajek do uzyskania jednolitej konsystencji. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni masy (zapobiegnie to powstaniu twardego kożucha na wierzchu). Ciasto Kokosowa Blondynka z dżemem brzoskwiniowym i masą budyniową to prawdziwy rarytas.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/05/ciasto-kokosowa-blondynka/