cm Biszkopt 2 jajka (białka i żółtka osobno) 50 g erytrytolu lub cukru 10 g gorzkiego kakao 10 g skrobi ziemniaczanej 30 g mąki owsianej bez glutenu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1 łyżka oleju Masa 200 g schłodzonej kremówki 120 g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru (można więcej lub mniej) 50 g drobnych groszków czekoladowych lub startej czekolady (mleczna lub deserowa) 1 śmietanofix (opcjonalnie) Dodatkowo 1 galaretka (smak jaki lubisz lub masz ;)) 450 g gorącej wody owoce (jakie masz, lubisz lub pasują do galaretki) np truskawki, borówki, maliny… Po wymieszaniu próbujemy czy słodkość jest odpowiednia, pamiętając iż masa musi być trochę za słodka, ponieważ po pierwsze biszkopt jest mało słodki, a po drugie owoce mogą być kwaskowate. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Jeśli natomiast galaretka jest albo ciepła albo mocno płynna, ciasto ponownie wkładamy do lodówki i trzymamy do czasu, aż galaretka będzie gotowa. Nasączenie 80 g wody 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Na wierzchu ciasta znajdują się owoce i galaretka, a w masie dodatkowo są kawałki czekolady. RADA – ponieważ ciasto ma galaretkę, która lubi wyciekać z blaszki, aby mieć pewność, że nie będziemy mieli powodzi, polecam formę od wewnątrz wyłożyć folią spożywczą. Jeśli galaretka jest już zimna i zaczyna gęstnieć, delikatnie przelewamy ją na masę i owoce. Ciasto straciatella z galaretką Kakaowy biszkopt przełożony masą z serka mascarpone i kremówki. Biszkopt Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód bez boków) Mąki, kakao, sodę i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce. zalewamy gorącą wodą (450 g), mieszamy aż cała żelatyna się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Przypominam, że moje ciasta nie są mocno słodkie, dlatego do biszkoptu czy masy możecie dodać więcej cukru. Jeśli słodkość masy jest odpowiednia, dodajemy kawałki czekolady i krótko mieszamy. Ciasto straciatella z galaretką jest przepyszne. Pieczemy ok 20 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, grzanie góra dół. Ciasto straciatella z galaretką – przygotowanie