STEK Z PESTO I SAŁATĄ JABŁKOWO-KALAREPKOWĄ Z KOMOSĄ

Agnieszka
Sałatki
04.06.2018 7:02
STEK Z PESTO I SAŁATĄ JABŁKOWO-KALAREPKOWĄ Z KOMOSĄ

Pół szklanki komosy Garść rukoli Sok z całej cytryny cytryny Ząbek czosnku 1 łyżka masła 5 łyżek oleju rzepakowego (jedna do sałaty, reszta do smażenia steku) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Sól Pieprz Pesto Kilka orzechów laskowych 3 pomidory suszone z zalewy Steka podaliśmy z sałatką naszego pomysłu, na którą składa się słodkie, deserowe jabłko, pocięte na zapałki, wymieszane z tak samo pokrojoną kalarepką. W połowie smażenia wkładamy na patelnię łyżkę masła, dodajemy ząbek czosnku i smażąc intensywnie polewamy steka utworzonym sosem – stopionym masłem i sokiem z mięsa – używając dużej łyżki. do smażenia steków dobrze jest mieć pod ręką zegarek, najlepiej stoper w komórce, bo trzymanie się ścisłe czasu smażenia jest ważne dla ostatecznego efektu. Wszystko zamarynowaliśmy w sporej ilości soku z cytryny, dzięki której udało się zachować kolor i jędrność sałatki. W przeciwnym wypadku spiecze się podczas smażenia z zewnątrz a środek będzie zimny. Płuczemy na sicie komosę, a następnie zalewamy wrzątkiem w proporcjach dwa razy więcej wody niż komosy, czyli w tym przypadku szklanka wrzątku. Po usmażeniu stek musi chwile odpocząć, najlepiej zawinięty w folię aluminową, żeby soki równo rozłożyły się w mięsie. Poziom trudności: średni Szacowana cena dla dwóch osób: 40 zł To danie wymyśliliśmy sami podczas poprzednich wakacji, tylko pesto podpatrzyliśmy u Karola Okrasy, którego, na marginesie, bardzo cenimy jako kucharza i osobowość telewizyjną. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, po czym wyłączamy i zostawiamy na kolejne 10-15 minut, żeby komosa doszła. Jeśli chcemy średnio wysmażonego steka smażymy go po 2,5 minuty z każdej strony, well done potrzebuje łącznie około 6 minut. Mięso wyciągamy minimum pół godziny przed smażeniem z lodówki, żeby się ogrzało i osiągnęło temperaturę pokojową. Jabłko razem ze skórką kroimy w cienkie talarki, które siekamy następnie na drobne zapałki. Na rozgrzaną patelnię lub do rondla (ma wyższe boki, a będzie pryskało olejem – to pewne), wlewamy olej i mocno rozgrzewamy. Kalarepkę i jabłko skrapiamy solidnie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Co do zasady powinien to być solidny, gruby kawałek mięsa, wtedy wewnątrz, podczas smażenia, wytworzy się odpowiednia ilość sosu, nadając stekowi wspaniałej soczystości. Tak będziemy robić do końca smażenia – odwracać minutę, żeby mięso równo się upiekło. Kruchość polędwicy, chrupkości sałatki, kwaśna cytryna i słodkie jabłko z kalarepką. Pesto nie powinno być gładkie, tylko mocno grudkowate, z wyczuwalną fakturą składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/niedziela-stek-z-pesto-salata-jablkowo-kalarepkowa-z-komosa/