30 g roztopionego masła 50 g jogurtu w temperaturze pokojowej 160 g lekko ciepłego mleka 12 g łusek babki jajowatej 10 g zmielonego siemienia lnianego 3-6 łyżek cukru (przy 3 są mało słodkie) 190 g mąki bezglutenowej np 60 g mąki ryżowej 30 g mąki gryczanej 30 g mąki owsianej 70 g skrobi kukurydzianej lub tapioki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Słodkie bułki z owocami i kruszonką na zakwasie- składniki i przygotowanie Składniki na 6 bułek Zaczyn 60 g zakwasu owsiano ryżowego 25 g mąki owsianej bez glutenu 25 g mąki ryżowej 50 g letniej wody Kruszonka 10 g cukru 20 g mąki np 15 g owsianej i 5 g skrobi 10 g twardego masła PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zaczynu najlepiej zacząć wieczorem, żeby przez noc mógł pracować. U mnie wyrastało 3 godziny, z czego 2 godziny na płycie grzewczej a następnie 1 godzinę w piekarniku ustawionym na 45 stopni. Następnie każdą bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 1-2 godziny. A to dlatego, że ciasto na zakwasie nie rośnie tak szybko jak na drożdżach. Jeśli nastawicie zaczyn wieczorem, to bułeczki będziecie mieli albo na deser albo na kolacje dnia następnego. Słodkie bułki z owocami i kruszonką na zakwasie Od razu ostrzegam, bułeczki robi się długo. UWAGA – kolejność dodawania składników może być inna, ale pamiętajcie, aby łuski i siemię lniane nie leżały długo na płynnych produktach. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-5 godzin. Nie jestem w stanie stwierdzić, jak długo bułki można przechowywać, gdyż my zjedliśmy je w ciągu 5 godzin. Następnie dodajemy mąki, siemię lniane, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia a na koniec mleko i masło. Lekki posmak zakwasu jest wyczuwalny, ale jeśli dodacie więcej cukru (ja dałam 3 łyżki, co według mnie było zdecydowanie za mało) nie będzie on mocno wyczuwalny. Jeśli będziecie mieli problem z wyrastaniem, włóżcie blachę z bułkami do piekarnika nagrzanego do 45-50 stopni.