Składniki: 500 g mielonego indyka 1 duża posiekana cebula 1 spora czerwona papryka 2 posiekane ząbki czosnku 2-3 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego, posiekanego w kostkę 1 puszka pomidorów 1 fasolka czerwona w puszce 1 papryczka chili Pęczek świeżej kolendry 1 liść laurowy łyżeczka suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kakao lub rozpuszczalnej kawy espresso 1 łyżeczka brązowego cukru Cytryna 1 łyżka oleju Tak się składa, że w 1629 r. Indianie z plemienia Jumano, którzy mieszkali na terenie obecnego Teksasu, przyszli do Franciszkanów w Nowym Meksyku i opowiadali, że zjawiła się u nich La Dama de Azul – Pani w Niebieskim, mówiła im o Chrystusie i poleciła udać się do zakonników po dalsze instrukcje. Nam najbardziej podoba się legenda o siostrze Marii z Agredy, zakonnicy żyjącej w Hiszpanii w XVI w., matki przełożonej franciszkanek, wizjonerki i mistyczki, która popadała w stany transu trwające wiele dni. Liczba porcji: 4 Chilli con carne – danie pozornie meksykańskie Obrzydliwe jedzenie, przedstawiane jako meksykańskie, sprzedawane od Teksasu po Nowy Jork – to notatka z 1952 r. w Diccionario de Mejicanismos o… chilli con carne. W naszym przepisie proces można skrócić dzięki zastosowaniu mięsa z indyka, miękkiego, delikatnego, łatwiejsze w obróbce od wołowiny, która jest podstawą tradycyjnego chilli. Potrawa cieszy się niebywałą popularnością w Teksasie, gdzie od 1952 r. odbywają się mistrzostwa świata w przyrządzaniu chilli con carne. Współcześni nazywali siostrę Marię Panią w Niebieskim, od niebieskiego płaszcza okrywającego biały habit i byli przekonani, że ma ona dar bilokacji, czyli przebywania jednocześnie w kilku miejscach na raz… (przydałoby nam się coś takiego!). Być może coś było na rzeczy, bo matka przełożona po wybudzeniu jednego z transów spisała przepis na potrawę składająca się z mięsa antylopy, pomidorów, cebuli i papryki. W przepisie zabrakło więc tylko fasolki, która jest jednym z kluczowych składników chilli con carne. W rzeczywistości pochodzi najprawdopodobniej z Teksasu, choć wersji o korzeniach chili com carne jest mnóstwo. Chilli con carne z Meksykiem też niewiele wiąże, ale ma w sobie sporo latynoskiego aromatu, charakteru i ognia. Jak można! Istnieje mnóstwo mitów i legend o pochodzeniu tego dania, a jeden z najbardziej rozpowszechnionych jest taki, że jest to potrawa meksykańska. Danie w stylu naszej ryby po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego. Wtedy dodaj do niego przesiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, dodaj liść laurowy i ewentualnie podlej niewielką ilością bulionu lub wody. , W klasycznym ujęciu, chilli con carne wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć pełnię smaków i aromatów ze składników. Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu rozgrzej łyżkę oleju i wsyp na niego cebulę.