Składniki na 6-8 porcji: – 400g surowego, świeżego filetu z łososia – 3 ogórki kiszone – 2 szalotki – 1 łyżka oliwy (opcjonalnie) – sok z 3/4 limonki lub 1/2 cytryny – sól, pieprz, (ewentualnie Maggi) Filet z łososia umieszczam w zamrażalniku do całkowitego zamrożenia, wtedy wyciągam go, ściągam z niego skórę i ścinam na tarce o dużych oczkach (wychodzi idealnie drobno posiekany). Łososia bez skóry drobno siekamy lub ścieramy zmrożonego na tarce o dużych oczkach. Jeżeli nigdy nie próbowaliście łososia w tej postaci – nie zwlekajcie długo! 🙂 Często zamawiam go na przystawkę w restauracjach, a w domu przyrządzam go na specjalne okazje. Powiem Wam, że nie ma nic lepszego niż tatar z łososia. Pierwszy – tatar na już, to drobne jego posiekanie.