5/06/2020 Chleb na zakwasie pełnoziarnisty Składniki: Zaczyn: ⦁ 50 g zakwasu pszennego ⦁ 210g letniej wody ⦁ 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ⦁ 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 Ciasto właściwe: ⦁ 700+50g letniej wody ⦁ 200g zaczynu ⦁ 900g mąki mieszanki pełnoziarnistej żytniej, pszennej i orkiszowej ⦁ 100g mąki pszennej chlebowej typ 750 ⦁ 20 g soli Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek, przekładamy go do koszyka (lub miski) obsypanej mąką, przykrywamy folią i odstawiamy w temp. pokojowej na około 4 godziny. Wykonanie: Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy w temp. pokojowej na noc (10-12 godzin). Gdy chleb wyrośnie przekładamy go nagrzanego garnka żeliwnego i pieczemy w temp. 230C przez 30 minut z zamknięta pokrywką, a następnie kolejne 20 minut bez pokrywki.