Składniki na 2 słoiki małosolnych ogórków z imbirem: około 1 kg ogórków gruntowych, 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wrzącej wody, po 2 plastry korzenia imbiru na słoik, świeży koper 2-3 gałązki, po 3-4 ząbki czosnku na słoik Niestety tutaj gdzie jestem chrzanu nigdzie w sklepach ani na rynku nie ma. 2 tygodnie temu zrobiłam pierwsze w tym roku ogórki małosolne z czosnkiem i koperkiem, ale brakowało mi w nich ostrości, takiego pazura, który daje chrzan. Ogórki małosolne z imbirem robi się szybko i łatwo, a ogórki są równie przepyszne jak te z chrzanem. Sposób przygotowania małosolnych ogórków z imbirem: Ogórki myjemy i układamy pionowo w słoiku. Za radą znajomej Renaty Pyzik zrobiłam w ten weekend ogórki z imbirem, którym zastąpiłam chrzan . Zrobiłam je jak moje tradycyjne ogórki małosolne tylko zamiast chrzanu dałam imbir pokrojony w plastry. Obciążamy czymś ogórki w słoiku i odstawiamy na 2-3 dni. , a na wyjazdy ogórki małosolne w plastikowej butli .