Składniki: 750 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant) 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju 2 szklanki ciepłej wody Chleb z garnka (a w moim przypadku z naczynia żaroodpornego ; ) ) to jeden z najprostszych przepisów na domowe pieczywo : ) Piekarnik nastawić na 200 C (termoobieg) i przełożyć do niego naczynie żaroodporne (wyłożone papierem do pieczenia), w którym będziemy piec chleb. Przykryć naczynie i piec przez 30 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (nie może być zbyt gorąca!), dodać resztę składników i całość wymieszać. Miskę z ciastem zakryć folią spożywczą i przełożyć na noc do lodówki.