Składniki (6 dużych foremek lub 8 mniejszych ): - 150 g mąki - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 60 g cukru trzcinowego - szczypta soli - 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1 jajko (wielkość L) - 100 ml kefiru (opcjonalnie maślanki lub jogurtu naturalnego) - 60 ml oleju rzepakowego - 200 g śliwek Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, cynamon wymieszać w misce. Składniki na kruszonkę: - 25 g mąki krupczatki - 75 g mąki pszennej - 40 g cukru pudru - 60 g masła Mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem i palcami utrzeć kruszonkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut w zależności od wielkości foremek, najlepiej sprawdzić patyczkiem, ważne aby po wyjęciu patyczka ze środka muffinki nie był on oblepiony ciastem. Śliwki kojarzą mi się z początkiem jesieni i niestety obecnie pogoda również przypomina ten czas… ; ) Za to muffiny z dużą ilością kruszonki zawsze poprawiają humor : )