Ormiański chlebek z ziołami – czosnkiem niedźwiedzim i liśćmi rzodkiewki

Dorota
Przekąski
04.05.2020 15:09
Ormiański chlebek z ziołami – czosnkiem niedźwiedzim i liśćmi rzodkiewki

Można go przygotować rano, a wieczorem tylko chwilę zagrzać na patelni, żeby był ciepły i pokroić w kawałki. Ormiański chlebek z ziołami – czosnkiem niedźwiedzim i liśćmi rzodkiewki Składniki na chlebek: 200 g mąki orkiszowej – ja użyłam 100 g jasnej i 100 g pełnoziarnistej, możecie również użyć pszennej około 100 ml zimnej wody sól, czarnuszka (opcjonalnie) Smaży się go na suchej patelni i całość jest gotowa w 30 minut – tylko dlatego, że po wyrobieniu ciasta dobrze jest odstawić je na 20 minut. Chlebe świetnie smakuje z jogurtową raitą – czyli jogurtem wymieszanym z drobno posiekanym ogórkiem i miętą, przyprawionym solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ciasto dzielimy na kilka części (w zalezności od tego jak duże chcemy mieć placki) i wałkujemy każda na cienkie placki o średnicy patelni – około 15-20 cm. Składniki na nadzienie: 1 pęczek czosnku niedźwiedziego 1 pęczek liści rzodkiewki 1/4 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz * możemy dodać równiez ser feta albo bałkański Podpłomyk nadziewany ziołami Ten chlebek ormiański to nic innego niż flatbreat, zwany również podpłomykiem – z tym, że nadziany obficie zieleniną. Ten ormiański chlebek z ziołami to absolutna prościzna, a jednocześnie jest tak pyszny, że nie ma sie ochotę jeść go do wszystkiego. Smazymy na suchej, nieprzywierającej i mocno rozgrzanej patelni, łączeniem do dołu po około 2-3 minuty z każdej strony (do zbrązowienia). Dodatkowo: masło Przygotowanie: Mieszamy mąki z solą i czarnuszką (jeżeli używamy) na stolnicy i stopniowo dolewamy wody, wyrabiając, aż uzyskamy twarde, nieprzywierające do rąk ciasto. Wystarczy złączy ze sobą brzegi i dokładnie je skleić, tak jak jest to pokazane na zdjęciu poniżej. Ja użyłam sezonowego czosnku niedźwiedziego i liści z rzodkiewki (tak! można je jeść! Po zdjęciu z patelni smarujemy każdy chlebek masłem.