Składniki: w przypadku kolejnego pieczenia zaczyn z poprzedniego chleba 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki razowej 1 szklanka otrębów pszennej (+ otręby do podsypania foremek) 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki pestek dyni 4 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka cukru 4 łyżeczki soli 2 łyżki masła do wysmarowania foremek 2 foremki - krótkie keksówki Foremki przykrywamy ściereczką i odkładamy razem z odłożonym zaczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 godzin (np. na noc). Następnie zaczyn wkładamy do lodówki gdzie możemy go przechowywać około 1 tygodnia. Po upieczeniu chlebki wyjmujemy z foremek i ustawiamy na kratce do wystygnięcia.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://qchniapoprostu.blogspot.com/2020/05/pszenno-razowy-chleb-z-ziarnami.html