Bezglutenowy chleb z miodem Składniki na formę 20×10 cm - 320 g mąki bezglutenowej np - 150 g mąki ryżowej - 40 g mąki kukurydzianej - 60 g skrobi ziemniaczanej - 60 g mąki owsianej bez glutenu - 15 g świeżych drożdży lub 6 g suchych - 22 g zmielonego siemienia lnianego - 40 g miodu (u mnie rzepakowy) - 120 g lekko ciepłego mleka (może być roślinne) - 190-200 g lekko ciepłej wody - 7 g soli - płatki owsiane do posypania na wierzch PRZYGOTOWANIE - W osobnej misce łączymy wszystkie mąki. U mnie chleb wyrastał około godziny. - 10 minut przed włożeniem do piekarnika chleb delikatnie (nie klepiemy bo opadnie) moczymy z wierzchu i obsypujemy płatkami owsianymi. Według mnie bezglutenowy chleb z miodem smakuje jak słodki chleb tostowy, albo bułka przeznaczona na sucharki (tak, jadłam kiedyś taką). RADA – jeśli chcecie, żeby skórka w Waszym chlebie była mniej chrupiąca i mniej twarda pieczenie skończcie na około 50 minutach, nie podpiekajcie później bez blachy. Piekłam go 3 razy i za każdym wychodził mi płaski, więc nie martwcie się jeśli Wasz nie będzie wystawał poza blachę, albo środek delikatnie opadnie. Ale na tyle mocno, że do wędlin czy kanapek na słono, według mnie się nie nadaje. Ja piekłam 50 minut w blaszce a następnie podpiekłam go jeszcze przez 7 minut bez formy i papieru, żeby miał bardziej chrupiącą skórkę. Bezglutenowy chleb z miodem Prosiliście, więc oto on, kolejny chleb bez łusek babki jajowatej. Dla mnie i mojej rodziny, ten wypiek to hicior ostatnich tygodni, zaraz po Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną. Ponieważ w składzie jest dużo suchych mąk, nie polecam przechowywać go dłużej jak 1-2 dni. - Chleb pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Mieszamy a następnie odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.