Ciasto z wiśniami – połowa masy – biszkopt – druga połowa masy – ciasto z wiśniami. Z rondelka odlewamy mniej więcej 1/2 szklanki (wody z cytryną) i mieszamy z żółtkami oraz proszkiem budyniowym. soku cytrynowego (u mnie z 3 cytryn) 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g masła 2 żółtka niepełna szklanka cukru (około 170g) Do szklanki z sokiem dolewamy wodę (do pełnej szklanki) i razem z 1 pełną szklanką wody przelewamy do rondelka. Całą słodycz ciasta uzyskujemy z bezy z dodatkiem wiśniowego kisielu oraz słodko-kwaśnej cytrynowej masy. Dałam odrobinę mniej kwaśnej śmietany do kruchego ciasta i podmieniłam w przepisie zwykły krem budyniowy na taki o smaku cytrynowym i muszę powiedzieć, że wyszło wyśmienicie. Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 lekko kopiaste łyżki mąki tortowej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Ciasto kruche: 250 g masła 4 żółtka 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 3 szkl. Przygotowanie ciasta proponuję więc zacząć od zrobienia właśnie jego – gdy kruche ciasto chłodzi się w lodówce, przygotowujemy i pieczemy biszkopt. Wylewamy do formy (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na wierzch wykładamy startą na tarce 2 część ciasta. Dodajemy zimne masło starte na dużych oczkach tarki, siekamy z mąką. Studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Piana: 6 białek 1 szkl. Składniki na pianę dzielimy na połowę. Dodatkowo: 1 l wiśni w kompocie Masa budyniowa: 1 i 1/3 szkl. Na dnie rozprowadzamy 1 część przygotowanego ciasta. Na samym końcu dodajemy połowę proszku kisielowego, miksujemy do połączenia. Na gotującą się wodę wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę budyniowo-żółtkową i gotujemy jak budyń. Stopniowo dodajemy około 1/2 szkl. cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 35-40 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do tego delikatny biszkopt i pyszne wiśnie z kompotu. , jeśli wolicie mniej słodkie wypieki) 1 duży kisiel wiśniowy (58g)