Polecam ; ) Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 25×33 cm): - 7 jajek (wielkości L) - szczypta soli - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki brązowego cukru - 1/3 szklanki mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki krupczatki - 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao dobrej jakości - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki octu - 50 g gorzkiej czekolady Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru (białego i trzcinowego). Pozostałe składniki: - 1 puszka masy kajmakowej (400 g) - ok. 200 bezików (przepis na domowe bezy tutaj) - 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % - 250 g serka mascarpone - 50 g gorzkiej czekolady Kremówkę ubijamy na sztywno. Zamysł ciasta mniej więcej pozostał, choć modyfikowałam otrzymany od Karoliny przepis przygotowując spód na czekoladowo-biszkoptowym cieście, na wierzchu uwzględniając składniki z moich domowych zasobów i upodobań : ) Na koniec dodać posiekaną lub startą na drobnych oczkach tarki gorzką czekoladę i wymieszać drewnianą/sylikonową łyżką. Zdjąć papier do pieczenia i pozostawić na kilka minut, aby w razie nierówności biszkopt się wyrównał. Przestudzony biszkopt smarujemy masą kajmakową, na to przekładamy bezy i całość zakrywamy śmietanową masą. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i blachy, obrócić do góry i przełożyć na deskę. Od kiedy moja przyjaciółka ugościła mnie tym ciastem nazwanym przez nią kostką alpejską, wprost nie mogłam o nim zapomnieć ; )