Chudy twaróg z mleka homogenizowanego i kefiru

Jolanta
Przetwory
30.04.2020 6:46
Chudy twaróg z mleka homogenizowanego i kefiru

Na FB w grupie Polki w Montrealu pod moim zdjęciem z mleka pasteryzowanego 3,5 % tłuszczu i jogurtu rozgorzała dyskusja, że w Kanadzie nie ma w sklepach mleka nisko pasteryzowanego tylko mleko homogenizowane, że w sklepach nie ma mleka w butelkach, że pozostaje im kupić nielegalnie mleko od zaprzyjaźnionego farmera. Pod wpływem homogenizacji wysokociśnieniowej śmietanka zyskuje większe zdolności do zabielania, a jogurty i sery mają mniejszy stopień oddzielenia się serwatki, więc z mleka homogenizowanego pod wpływem zakwaszenia serwatka oddzieli się w małym stopniu i nie powstanie skrzep, więc twaróg nie wyjdzie! Żeby zrobić twaróg MUSI być mleko nisko pasteryzowane, gdyż jest podgrzewane w różnych temp. od 50 do 80, najlepiej więc szukać butelkowanego mleka o zawartości min.3,2 % tłuszczu i jak najkrótszym terminie do spożycia, to jest gwarancja ze mleko jest pasteryzowane w niskiej temp. Chude sery twarogowe stanowią dość popularny element diety osób będących na diecie, jak również osób aktywnych fizycznie. Białe sery chude są dla osób odchudzających się i na diecie bez tłuszczu to można zrobić samemu taki chudy domowy ser, bez ulepszaczy i składników nie wiadomego pochodzenia, mój twaróg ma tylko 2 składniki i już! Wyjęłam twaróg z woreczka no i jest, jadalny, chudy bo chudy, ale jest smaczny, nie rozpada się, nie kruszy, nadaje się do smarowania na kanapek i ma ładny kształt jak gomółka sera suszonego dzięki zastosowaniu siatki! Zawzięłam się i dzisiaj rano podjęłam próbę zrobienia twarogu z mleka homogenizowanego, a że miałam w szafce tylko 1,5 % i kefir to zrobiłam próbę z takiego zestawu, no i co? Wynikało z tego, że ze sklepowego mleka homogenizowanego, które jest dostępne w Kanadzie twarogu nie zrobimy. Twaróg jest produktem otrzymywanym przez koagulację mleka z kwasem takim, jak sok z cytryny, ocet, kefir, jogurt lub maślanka, a następnie odsączenie płynnej części tzw. serwatki. W garnku podgrzałam najpierw do 25 stopni C mleko, wlałam kefir, przemieszałam kilka razy, gdy mleko zaczęło się ścinać podgrzałam zawartość garnka powoli do 50 stopni C, poczekałam aż serwatka się oddzieli , przelałam do siatkowanego woreczka. Zachęcam wszystkich, róbcie domowe wyroby z naszych sprawdzonych przepisów: – domowy ser żółty, – jogurty, – kefiry – masło. – Ser smażony z kminkiem Pieczcie bułki, chleby, bagietki. Z 1 litr mleka homogenizowanego 1,5 % i 1 litra kefiru (miałam z Krasnystaw) zrobiłam ok. 300 g chudego twarogu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/wyroby-domowe/chudy-twarog-mleka-homogenizowanego-kefiru-twarog-chudy-domowy/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta