Składniki: (8 sztuk) - 20 g. świeżych drożdży - 500 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 1 łyżka - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 430 ml. ciepłej wody - 1 łyżka oleju (do posmarowania blachy) Podziel na 8 równych części, uformuj bułeczki, obtocz w 1 łyżce mąki i ułóż je na dużej blasze posmarowanej olejem. Na stolnice wsyp 100 g. mąki, wyłóż na nią ciasto. Wstaw do piekarnika, na środkowy poziom i piecz z funkcją góra-dół przez 10 minut. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i cukru, odstaw na 15 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Przełącz funkcję na grzanie dół i piecz jeszcze 15 minut.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2020/04/buki-orkiszowe-penoziarniste-whole.html